Geheugen

_____________________________

Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (Nijverdal, 1953) is een Nederlands psycholoog die gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. Hij is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Draaisma is de auteur van een aantal zeer succesvolle boeken die veelvuldig zijn vertaald. Met zijn Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt won hij meerdere prijzen. Het boek werd in meerdere talen vertaald.
In het najaar van 2010 heeft Draaisma in samenwerking met het dagblad Trouw de schrijfwedstrijd ‘Vergeten’ uitgeschreven met 438 inzendingen.

Douwe Draaisma is een literair talent en een gedreven wetenschapper. ‘Ik ben geboeid door die wonderlijke selectiviteit van het geheugen. Dat labyrint waaruit zich ineens iets kan losmaken. Het geheugen blijft een mysterie.’ Draaisma maakte naam met De metaforenmachine (1995), dat het fundament heeft gelegd onder zijn oeuvre, en bij een groot publiek vooral met Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001) en Ontregelde geesten (2006), maar sinds de verschijning van zijn alom bejubelde Heimweefabriek (2008), en nadien het Vergeetboek (2010) is hij niet meer weg te denken van de literaire en wetenschappelijke podia in binnen- en buitenland. De Volkskrant noemt zijn werk: ‘onderhoudend, prikkelend en leerzaam’, dagblad Trouw schrijft over hem: ‘Draaisma is als de eskimo met tientallen verschillende namen voor ‘sneeuw’: hij beschikt over een rijke woordenschat die hem in staat stelt nuances aan te brengen waar anderen alleen van ‘vergeten’ en ‘onthouden’ spreken’. De dromenwever (2013) is het zesde deel in Douwe Draaisma’s indrukwekkende, leesbare en boeiende reeks exploraties van de werking van het menselijk brein.


Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de stichting Literaire Activiteiten in Sneek.

 Inspiratie

Inleider         Douwe Draaisma
Datum         24 mei 2017 2017
Aanvang         20.15 uur
Plaats         Koor Martinikerk Sneek

 

 

I

 

 

I.v.m. de planning van de ruimte is reservering zeer gewenst. U kunt plaatsen reserveren bij mevrouw Sytske Sterk, tel. 0515 411489; email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Toegangsprijs voor gereserveerde plaatshttp://www.pknsneek.nl/administrator/#en is €6,- (incl. koffie en thee), te voldoen bij de ingang van de kerk. Bij niet reserveren is de toegang €10,- N.B. Prijzen kunnen nog wijzigen.