gs 3kerken joomla

Online orgelconcerten in de Martinikerk

Organist: Bob van der Linde

_____________________

 

Johan Sebastian Bach

Prelude en fuga in C-Dur

 

Vermoed wordt dat Bach de prelude en fuga in C-Dur als jonge organist al schreef voor zijn 30e jaar.Bach

Deze prelude begint heel zelfverzekerd: het pedaal gaat drie keer met hinkstapsprongetjes naar een ronkende lage C, terwijl zich in de rechterhand vanaf de hoogste noot van het klavier meteen een vol akkoord opbouwt.
De fuga heeft een eenvoudig te herkennen thema. Het opent met vier opeenvolgende tonen: c, d, e, f. Deze ‘kop’ van het motief komt veelvuldig voor. In het dubbele tempo, in het halve tempo en ‘op de kop’ (f, e, d, c,).

 

 

 

Klik op de afbeelding om het concert te starten     

____________________

 

 

Ralph Vaughan Williamsconcert

getiteld

Rhosymedre or 'lovely'

Ralph Vaughan Williams was een Britse componis, dirigent en organist. Naast grote orkestwerken schreef hij ook melodieën voor kerkliederen. Zijn melodieën kan je typeren als voornaam, plechtstatig en waardig. U (her)kent er wel een paar: ‘God be with you till we meet again’ en ‘for al the saints’ (in ons nieuwe liedboek te vinden onder nummers 416 en 727.)
Tegenwoordig worden de composities van Vaughan Williams gebruikt voor Engels Nationalisme. Er kan geen ‘last night of the proms’ geschieden zonder een werk van zijn hand.
Het werk Rhosymedre or “lovely” heb ik opgenomen op het hoofdorgel in de Martinikerk.

Vaughan Williams heeft voor de compositie een bestaande melodie gebruikt. Die melodie plaatst hij in de linkerhand van de speler. De rechterhand speelt een omspeling die hij heeft gecomponeerd, gebruik makend van motieven uit de oorspronkelijke melodie.

Het kan goed zijn dat u het werk eerder gehoord heeft, bijvoorbeeld bij de begrafenis van Prinses Diana, of recenter bij de bruiloft van prins William, en prins Harry

_________

 

Het koororgel in de Martinikerk - Een introductieKoororgel

door Bob van de Linde

 

Sinds kort is er een eerste filmpje online gekomen van het koororgel in he Oosterkoor van de Martinikerk in Sneek.
Bob van der Linde, organist van de Protestantse Gemeente Sneek, vertelt daarin over de historie van dit orgel en laat de mogelijkheden en klankkleuren van dit orgel horen.